Dedikation med kærlighed til benspænd – en drivkraft og en nødvendighed

Friskohuset er et specielt byggeri, som har stået i sin nuværende form i cirka 25 år, men som, som navnet antyder, rækker endnu længere tilbage i historien, til dengang der blev produceret is på matriklen.
Bygningerne har de seneste 25 år huset en række forskellige lejere med meget forskellige behov. Boliger, fitnesscentre, kontorer og tandlæger. Det vil sige nærmest direkte modsætninger på behovsspektret i forhold til indeklima, hvilket gør det til en interessant udfordring – for ingeniøren. At understøtte bygningens fremtid med mangeartet anvendelse via gennemtænkte og bæredygtige løsninger.
Projektet illustrerer ganske godt hvorfor renoveringer er interessante udfordringer, og hvorfor der i denne type projekter gemmer sig gode muligheder for at dreje byggeriet i en mere bæredygtig retning. Hvis man er åben for at læne sig ind i forandringer, dykke lidt dybere og tage nogle vigtige snakke.
Kortlægning og skattejagt
Ekolab blev hyret ind til at hjælpe med at forbedre komforten – dvs. indeklima, ventilation og behovsstyring for mange nuværende, kommende, forskellige og skiftende lejere. Det arbejde indbefatter blandt andet ventilation, rør- og kabelføring gennem eksisterende skakte.
Derfor har vi gennemgået hele bygningen og fået kortlagt dens systemer, så vi kan se, hvad der hænger sammen med hvad. Det er altid en spændende proces på et hus af ældre dato – især når sammensætningen af lejere og forskellige anvendelser har ændret sig ad flere omgange.
Konklusionen i forhold til brandforholdene blev, at der skal udføres vandrette brandskel i bygningen istedet for de traditionelle lodrette skakte, der normalvis udføres. På den måde adskilles lejemålene for hver etage, og der er større fleksibilitet for de forskelligartede lejere på hver etage til at ombygge, uden at risikere at kompromittere sikkerheden.
Vores anbefaling har været at støbe skel i de eksisterende skakte og genbruge det eksisterende kanalsystem stort set 1:1 med mindre tilpasninger. Genbruge frem for at købe nyt. Det er dén mulighed man har på renoveringsprojekter. Det siger nærmest sig selv, men det sker ikke altid. Og netop derfor er det et spor, der er værd at forfølge på de mange renoveringsprojekter derude.
I forbindelse med brandsikringen af skaktene er der gjort det første indgreb for at styre luftmængderne i de forskellige lejemål, i form af installation af spjæld. Herefter følge et sidste projekt, der skal få de sidste brikker til at falde på plads, så alle bygningens brugere kan få et tilfredsstillende indeklima, på trods af den knap så fleksible opbygning af de eksisterende installationer.
Et krydsfelt af behov og hensyn
Det er en spændende udfordring at balancere i et krydsfelt mellem nødvendighed, hastighed, pris og bæredygtighed. Og det er en vigtig manøvre, at finde den vej frem, der lader bygherre tage nogle bæredygtige valg på trods af pres fra andre omstændigheder. Det kræver et godt blik for helheden, en åbenhed for at afsøge nye muligheder og et stærkt samspil mellem alle parter – ingeniør, entreprenør, bygherre og håndværkere.
Det er klart, at det ville være lettere og meget mere ukompliceret bare at bygge nyt. Men det ville også være meget lidt bæredygtigt. Derfor er vi, hvis vi for alvor vil rykke byggebranchen i en mere bæredygtig retning, nødt til ikke bare at gå efter det overskuelige og det ukomplicerede. Vi må gå ind i benspændene, diskussionerne og udfordringerne. Gå til opgaven indstillet på dialog, åbenhed og nysgerrighed. Finde nye løsninger i både det store og små, der holder balancen mellem de mange forskellige kontekster.
Det kræver som nævnt at parterne er åbne for at tænke nyt, men det kræver også at vi, som rådgivere med fokus på bæredygtighed besidder empati, at vi møder eksempelvis bygherres udfordringer på praktik og budget med et åbent sind.
Vi skal kunne lide puslespillet og udfordringen i benspændene for at have energien til at dykke dybt nok. Helt derind, hvor vi finder de løsninger, der gør at genbrug og genanvendelse giver mening, ikke bare for miljøet og for os selv, men for alle parter – ikke mindst bygherres tidsplan og budget.
Tak for det hidtidige samarbejde. Vi glæder os til fortsat at bidrage til at bringe det legendariske Friskohus videre – bæredygtigt og fremtidssikret.
Skal vi udfordre status quo?
Start dialogen her