Fabers Fabrikker: Transformation af bevaringsværdigt byggeri

Projekttype 

Omdannelse af bevaringsværdige fabriksbygninger til moderne lejligheder

Kategori

Boligbyggeri

Ekolabs ydelser

Projektering af tekniske installationer, konceptudvikling af byggesystem og fagtilsyn

Bygherre

Faaborg-Midtfyns Kommune og Martin Skibsted

Samarbejdspartnere

Arcgency

Beliggenhed

Ryslinge

Periode

2018-2020

Kontakt

Tommi Haferbier Nielsen th@ekolab.dk, +45 30 12 71 02

Fra 2018 til 2020 var Ekolab med til at transformere de bevaringsværdige Fabers Fabrikker – en transformation, der to år senere vandt RENOVER-prisen. Ved brug af ‘hus i hus’-konceptet, som tillader, at den oprindelige bygning bevares, blev billige, moderne lejligheder med et sundt indeklima og et lille miljømæssigt fodaftryk etableret i den ikoniske fabrik.

Fabers Fabrikker, der ligger i Ryslinge på Fyn, blev grundlagt i 1900 og havde produktion helt fem til 2015. I over 100 år blev der fremstillet gardiner og persienner i de store haller, og med omkring 225 ansatte (1960) har rullegardinsfabrikken spillet en stor rolle for den lille by og dens opland. I 2018 begyndte så en transformation af den gamle fabrik, hvor modulsystemer blev brugt til at puste nyt liv i den funktionstomme bygning samtidigt med, at man værnede om bygningskulturarven.

Ekolab definerede og dokumenterede først og fremmest bygningens energiprofil, hvilket blandt andet indbefattede udarbejdelsen af en række indeklimaanalyser. Analyserne skulle være med til at definere den mulige anvendelse af ikke-opvarmede arealer, som knytter sig til de enkelte lejligheder, samt bruges til konceptudviklingen af byggesystemet. Desuden udførte Ekolab projektering af alle tekniske installationer og fagtilsyn i udførelsesfasen.

I efteråret 2023 blev projektet nomineret til den fornemme EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe 2024.