Hvordan ser en studiebolig ud i 2022?

Aug 29, 2022

Ekolab har siden begyndelsen af 2020 været underleverandør på et af de mest fremsynede og visionære studieboligbyggerier for unge i det centrale København i nyere tid. Ekolabs første samarbejde med CPH Village var på Vesterbro Village, og vi har fortsat det gode samarbejde, som nu resulterer i at Amagerbro Village klar til at åbne op for studerende i september 2022, med Nørrebro Village lige efter. Ekolab er glade for at arbejde sammen med CPH Village, fordi deres drivkraft og ideologi er hænger godt sammen med vores tilgang til projekter, om at tænke anderledes og skabe unikke tiltag der bedst løser vores udfordringer – alt sammen ud fra en bæredygtig synsvinkel.

v

“En velfungerende boligsituation er en vigtig forudsætning for, at studerende kan leve et fysisk og psykisk sundt studieliv. Ved at være sikret en bolig og føle sig tilpas i denne, kan den studerende dedikere sin tid til studiet og andre vigtige aspekter af sit studieliv.”

Dansk Studerendes Fællesråd

For få boliger

Boligmarkedet i storbyer, især København, går hurtigere end de studerende kan følge med i. CPH Village blev grundlagt i 2014 af Frederik Noltenius Busck og Michael Plesner med det erklærede formål at skabe en model for bygning af boliger som på en gang løser et akut problem med en stor mangel på billige studieboliger i København (og andre storbyer) samtidig med at den promoverer en mere bæredygtig måde at leve og bo på. Ved CPH Village handler det ikke bare om at være den hurtigste til at sige ’ja tak’ til en bolig, det handler om hvad du vil bidrage med til fællesskabet. På den måde skabes der et mini-samfund med fokus på diversitet indenfor baggrund og interesser. Som CPH Village siger, er man ”ikke blot et nummer på en liste”. Det betyder mobilitet for studerende der kommer fra andre steder end København og at man kan skabe et unikt fællesskab. Men der er mange studerende om buddet og nødvendigheden for gode studieboliger er stor.

… og for lidt plads i byen

Vesterbro Village

Den første CPH Village stod klar i sommeren 2018 på Refshaleøen i Københavns Havn. Øen er et tidligere industriområde, hvor blandt andet det store Burmeister & Wain skibsværft lå, og Village-byggeriet består da også meget passende af gamle skibscontainere. Hver containerbolig består af 2 værelser på 11m2 hver med eget køkken og delt bad. Village Vesterbro, med 184 studenterboliger, blev taget i brug i efteråret 2020. Dette andet Village-byggeri er opført i et decideret skovområde på gamle DSB-områder i det nye byudviklingsområde, der har fået navnet Jernbanebyen tæt på Københavns Hovedbanegård. Village Vesterbro er opført udelukkende i træ og er dermed det største boligbyggeri i træ i København.

 

Grundtanken bag CPH Village-konceptet er at man vil forholde sig til bæredygtighed på et socialt, miljømæssigt og økonomisk plan på en gang. Konceptet udtrykkes med begrebet ’micro living’, hvor boligbyggeriet er udgangspunktet for både sociale og praktiske fællesskaber, der igennem delte faciliteter begrænser forbruget af ressourcer samtidig med at prisen holdes nede på et niveau, hvor også lavindkomstgrupper kan være med.

En andel vigtig del af konceptet, er at boligerne skal være flytbare, så man netop kan skabe en village på en grund, der senere skal bruges til noget andet, og dermed får udnyttet Københavns sparsomme byggeområder. Det skaber nye udfordringer for de tekniske installationer, hvor al teknik skal kunne pilles fra hinanden. Ekolab har arbejdet tæt sammen CPH Village, og har bistået med traditionel projektering af tekniske installationer, men også rådgivning om energi og indeklima. Med flytbare moduler og ’micro living’ er det vigtigt at optimere og forsimple der hvor man kan, samt at sørge for at boligerne er brugervenlige, robuste – og et hjem. Her får man nemlig ikke fornemmelsen af en anonym container eller skurvogn, men et hjem der understøtter studielivet, er centralt i København, og hvor der er tænkt på det cirkulære byggeri.  

Holdet bag

Bygherre Cph Village Holding ApS

Ingeniør: Ekolab

Arkitekt Arcgency ApS

Arkitekt Gehl Architects ApS

Landskabsarkitekt SLA A/S

Entreprenør: Scandibyg

Entreprenør: WR entreprise

anerkendelser

Byggeriet på Refshaleøen har opnået flere anerkendelser: Venligboligs Initiativpris 2020 for deres »initiativ og inspirerende opgør mod byens ufleksible og dyre studieboliger« og finalist til Danish Design Award-prisen i 2018 for ’ Et nytænkende take på storbyens udfordringer med boligmangel…. Et boligdesign, der er bæredygtigt på flere niveauer.’ samt Københavns Kommunes Bygningspræmiering i 2021.

Måske har du også lyst til at læse lidt om…

MED PÅ VINDERHOLD

MED PÅ VINDERHOLDETEkolab er sammen med Pålsson Arkitekter AS, Danakon a/s - Rådgivende Ingeniører FRI og OPLAND...

Energianalyse og -optimering 

Ekolab har arbejdet med lavenergibyggeri fra virksomheden blev etableret. Vi var pionere indenfor passivhuse og har...

CIRKULÆRT BYGGERI

På konferencen, Circular Build Forum 2024 (ultimo januar), kan du i år høre om et projekt fra den virkelige verden -...