Utraditionelt skolebyggeri bliver nyt kultur- og samlingssted i Viborg.

Mar 11, 2020

Ekolab er ansvarlig for bæredygtighedsdelen i nybygningen af skole og hal i Overlund ved Viborg. Ambitionen er at byggeriet bliver et helt nyt kultur- og samlingssted for borgerne i bydelen.

 

Projektet hedder ”Lysningen” og er tegnet af Arkitema. Gennem en lang brugerinddragelsesproces er man kommet frem til kernen af, hvad Overlund har brug for. De unge samles i dag i en gammel hal – eller på McDonalds. I fremtiden vil samlingspunktet være en bygning på 12.000 m², hvor både børn og voksne vil have deres daglige gang i enten skole eller i forbindelse med alle de fritidsaktiviteter ”Lysningen” kommer til at kunne tilbyde.

 

Den gennemgående metafor er en skov, med træsøjler, en lysning som samlingssted, tagterrasser og forskudte etager som trækroner. Der vil være en flydende overgang mellem inde og ude og mellem hverdag og fritid for brugerne af bygningen. Alt i alt en bygning der vil være så naturlig som mulig, og et naturligt samlingssted.

 

Som underrådgiver til ingeniørerne på projektet, SlothMøller, bidrager Ekolab til projektet med at stå for bæredygtighedscertificeringen DGNB, bæredygtighedsledelse og være ansvarlig for commissioning-processen. Dermed har Ekolab fat i mange aspekter af byggeriet, og er med til at sørge for at byggeriet får en grundlæggende bæredygtig tilgang, samtidig med at de tekniske installationer fungerer optimalt fra dag 1.

 

Ekolab ser det som en stor fordel at have netop disse tre special-roller. Det gør at man ikke direkte er involveret i projekteringen, og dermed kan stille alle de kritiske ’niche’- spørgsmål omkring bæredygtighed og samspil mellem installationerne, som de projekterende kan overse, fordi de har travlt med alt rugbrødsarbejdet. Det er også en fordel, fordi commissioning-processen er en del af DGNB-certificeringen, og omvendt kan nogle af DGNB-pointene høstes i commissioning-processen, når man nu alligevel gennemgår de tekniske systemer på kryds og tværs.

 

Lysningen forventes at være klar til ibrugtagning i sommeren 2023.

 

Måske har du også lyst til at læse lidt om…

NOMINERET TIL EU-PRIS

Ekolab er med på holdet, der står bag Fabers Fabrikker-projektet, som nu er nomineret til den fornemme "EU Prize for...